Осінь 2024 року для шанувальників бренду Garmin виявилася вельми врожайною в плані новинок. Практично щотижня американський виробник розумної електроніки радує черговим сюрпризом, охоплюючи різні цільові аудиторії. 2 жовтня, зокрема, привід порадіти з'явився у жінок, для яких компанія випустила три нові моделі маленьких спортивних годинників – Lily 2 Active

Інформація до відома!

Колекція Lily наразі є єдиною в каталозі Garmin групою модних смарт-годинників, орієнтованою виключно на жінок. Всі інші спортивні годинники, що випускаються брендом, позиціонуються як годинники унісекс, розміри яких не менше 39 мм.

Проте розміри Lily, незважаючи на те, що ці годинники теж мають спортивну спрямованість, маленькі – в діапазоні 34-38 мм. І в цьому полягає їхня унікальність! Виробникові вдалося в компактний формат наручного комп'ютера вмістити масу функцій для фітнесу та відстеження здоров'я. Але зовні годинник виглядає як стильний жіночий аксесуар. З першого погляду на нього і не скажеш, що він взагалі має стосунок до спорту.

2024 рік для серії Lily став подвійно проривним, оскільки компанія вже двічі за цей рік поповнює її новими моделями. У січні ми мали задоволення обговорювати вихід у світ другого покоління годинників, у межах якого виокремлювали дві версії дизайну: Lily 2 і Lily 2 Classic. Перша версія – годинник простіший і дешевший, із силіконовим ремінцем, який ідеально підходить для занять спортом. Версія Classic – трохи дорожча і вишуканіша, з можливістю вибору ремінця зі шкіри або тканини. Детальніше про те, що являє собою друге покоління Гармін Лілі і чим відрізняється воно від першого, ми вже розповідали в нашому січневому огляді, ознайомитися з яким рекомендуємо, перейшовши за посиланням

І донині (на момент написання цієї – вже жовтневої – статті) годинники жіночі брендові Garmin Lily 2 вважаються новинкою. Тим дивніше те, що компанія всього лиш через 10 місяців після їхнього виходу зважилася доповнити колекцію годинників новою групою моделей Lily 2 Active. Зазвичай перерва між випусками серій і підсерій у Garmin займає більший проміжок часу. Але той факт, що компанія поспішає (в хорошому сенсі цього слова), говорить лише про те, що фітнес-годинники Lily 2 користуються популярністю. А значить, є резон цю серію розвивати.

Але якщо в січні головний акцент все-таки робили на форматі «годинник жіночий класика», то осіння група годинників Lily 2 Active, судячи з її назви, насамперед призначена для більш активних леді. І йдеться не стільки про дизайн, скільки про функціональне наповнення продукту, яке кардинально оновилося. Навіть підкреслимо, що Lily 2 Active, порівняно з попередніми випусками, є серйозним кроком вперед. Настільки серйозним, що цю підсерію з чистою совістю можна було б класифікувати як Lily 3. І, безумовно, з таким розумним помічником тепер стане легше тренуватися, особливо на свіжому повітрі. 

Хоча до функцій ми ще дійдемо. А почнемо наш огляд, як і годиться, все ж із зовнішнього вигляду годинника.

Lily 2 Active – особливості конструкції та дизайну

До підсерії Active входять три моделі, які відрізняються одна від одної лише кольором:

Склад матеріалів у Lily 2 Active абсолютно той самий, що і в перших Lily 2: анодований алюміній, з якого повністю (без домішок пластику) виготовлений корпус, лінза зі скла Corning® Gorilla® Glass 3 і силіконовий ремінець. 

Компактний формат збережено. Хоча розмір корпусу нового годинника все-таки трошки збільшився: діаметр 38 мм і товщина 11 мм. У попередніх моделей було: діаметр 35,4 мм, товщина 10,1 мм. Тенденція в бік збільшення корпусу пояснюється великою кількістю функцій, закладених у прилад. Інакше кажучи, «мозку» більше в годинника стало.

Проте розмір екрана залишився колишнім: 25,4 x 21,3 мм. В основі його все та ж технологія – рідкий кристал. Не змінилася і роздільна здатність екрана, яка у всіх Гармін Лілі 2 становить 240 x 201 піксель. І хоча палітра дисплея монохромна, годинник не здається нудним, оскільки на екрані відображаються 16 відтінків сірого кольору.

За вагою годинник жіночий Lily 2 Active став важчим. Якщо порівнювати його з Lily 2, то різниця становить 4,6 г (було 24,4 г – стало 29 г). Що більший корпус, то більша і вага. Це зрозуміло.

Дизайн годинника – класичний і модний в одному флаконі, з сенсорним екраном, захованим під візерунчастою декоративною лінзою. Малюнок нанесено безпосередньо на скло. Він складається з хвилеподібних сірих ліній, які в кожній моделі «перетікають» по-особливому, і нагадує певною мірою відбиток пальця. 

Спортивну нотку в дизайн Lily 2 Active вносить гнучкий ремінець із силікону з металевою застібкою-пряжкою. Його ширина стандартна для всіх Lily – 14 мм. А ось механізм кріплення до корпусу ремінця порівняно новий для цієї серії, оскільки з'явився він тільки в другому поколінні годинника. Річ у тім, що найперші годинники Lily були оснащені кріпильним елементом у вигляді Т-подібного виступу на корпусі, який мав ефектний вигляд, але виявився не дуже практичним, тому його замінили на стандартне «вушко» для ремінця. 

Знімається ремінець досить просто, тож за необхідності його можна легко замінити. У нашому фірмовому магазині Гармін продаються змінні ремінці для всіх моделей бренду, тому і з купівлею аксесуарів для годинника Lily теж не виникне проблем.

Сенсорний екран і кнопки

Зверніть увагу на правий бік корпусу. Ви побачите дві металеві кнопки. І це насправді ВАУ! Річ у тім, що раніше кнопок у годиннику Garmin Lily не було. Керувати годинником можна було тільки за допомогою сенсорного екрана. 

Кілька років тому наручні сенсорні годинники стали дуже популярними, і багато виробників цілеспрямовано почали відмовлятися від кнопок. У повсякденному носінні подібне рішення загалом виправдало себе, але в спорті, як виявилося, не дуже. Наприклад, тачскрін може не реагувати, коли до нього торкаєшся спітнілими руками, або може вередувати за низької температури, під дощем тощо.

Бічні кнопки спрощують навігацію по користувацькому інтерфейсу годинника, особливо під час тренувань. Верхня – це «OK», тобто кнопка підтвердження. Натискаючи її, можна ввімкнути годинник, перевести його в активний режим, відкрити меню занять і програм, вибрати спортивний режим, почати або зупинити дію. Нижня бічна кнопка дає змогу вийти з режиму, зробити крок назад, скасувати нову серію вправ або нове коло тощо. 

Окрім бічних механічних кнопок, внизу дисплея є маленька сенсорна кнопка, яка після відповідного налаштування може працювати як кнопка швидкого доступу до заданого екрану (наприклад, циферблата). А якщо ви вже знаходитесь на циферблаті, то натиснувши її, можна переглянути різні показники вгорі.

Елементи сенсорного екрана, доки ви не повернете зап'ястя, абсолютно невидимі, а після підняття зап'ястя починають підсвічуватись. Щоб перевести годинник в активний режим, потрібно двічі торкнутися його. Для прокручування меню необхідно провести пальцем по екрану вгору або вниз. А для прокручування віджетів (кроки, календар, погода, сон та багато іншого) – вправо чи вліво. Щоб виділити опцію в меню або відкрити віджет для перегляду додаткових даних, достатньо одного дотику до екрана.

Циферблат, який за замовчуванням відкривається під час підняття зап'ястя, можна замінити іншим зі списку кількох попередньо завантажених циферблатів. Також можна ввімкнути або вимкнути на ньому будь-які показники.

Нові та старі функції в годиннику Lily 2 Active

Все, що закладено було в Lily 2 і Lily 2 Classic, перейшло у спадок до версії годинника Active. Зокрема й ті опції, які для другого покоління годинників стали новими. А це оцінка сну (з аналізом його фаз, ЧСС, дихання, рівня насичення крові киснем) і навіть рекомендації щодо поліпшення сну, танцювальний фітнес, платіжна функція Garmin Pay, опції безпеки/стеження Assistance і Incident Detection (у разі падіння з велосипеда чи іншого інциденту годинник надішле координати користувачки контактам для зв'язку в екстреній ситуації), а також нові профілі для медитації, HIIT-тренувань, занять на гребному тренажері і ходьби в приміщенні.

Крім переліченого, в Lily 2 Active ви знайдете наручний пульсометр Elevate V4 (просунутий і добре відомий за багатьма моделями оптичний датчик, хоча не найостаннішої версії), пульсоксиметр, акселерометр, крокомір, лічильник спалених калорій, відстеження пройденої відстані та хвилин інтенсивної активності, моніторинг дихання, жіночого здоров'я, рівня енергії протягом дня, стресу, водного балансу, функції «Ранковий звіт» і «Фітнес-вік», дихальні вправи і не тільки. Взагалі, тут представлено стандартний набір функцій для фітнес-трекерів Гармін. Хіба що, відстеження сходів немає в цих годинниках через відсутність барометричного альтиметра.

І ось тепер ми підходимо до найцікавішого – того, що в годиннику Лілі 2 Актив з'явилося вперше. З огляду на те, що йдеться все-таки про маленький спортивний годинник бюджетної категорії, список оновлень дійсно вражає. 

Судіть самі!
Гармін вдалося, не порушивши мінімалістичної візуальної естетики, втиснути в годинник таке:

  • Вбудований GPS

На відміну від своїх попередників, яким для GPS-відстеження активності на свіжому повітрі необхідне було підключення до смартфона, розумний годинник Lily 2 Active оснащено власним чипом GPS. Щоправда, компанія не уточнила, чипом чийого виробництва. Але найімовірніше йдеться про продукцію Airoha, яка використовується в багатьох інших GPS-годинниках Garmin. Функція GPS в Lily 2 Active включена для таких занять на свіжому повітрі, як біг, велоспорт, лижі, сноуборд, гольф. Тривалість роботи батареї в режимі GPS становить 9 годин.

  • Датчики Галілео, ГЛОНАСС, Бейдоу

Крім приймача GPS, у годиннику також передбачені датчики, що ловлять сигнали від супутникових систем Галілео, Глонасс і Бейдоу. Для встановлення зв'язку із супутниками потрібно вийти на відкритий простір поза приміщенням з безперешкодним оглядом неба і потримати смарт-годинник, повернувши його верхньою панеллю до неба. Пошук сигналу може зайняти від 30 до 60 секунд.

  • 15 нових спортивних застосунків

Для тенісу, йоги, кардіотренувань, гольфу, велоспорту в приміщенні, піклболу, силових вправ і багато чого іншого. Широкий вибір спеціалізованих профілів для різних видів спорту дасть змогу урізноманітнити свої заняття і зробити їх цікавішими.

  • Сполучення з бездротовими датчиками

За допомогою технології ANT +® або Bluetooth® можна під'єднати Garmin годинник до зовнішнього датчика, що перебуває в межах діапазону дії (не більш ніж 3 м). Наприклад, до нагрудного пульсометра із серії HRM-Pro™ або HRM -Fit™, велосипедного датчика швидкості/частоти обертання педалей, крокоміра для бігу, датчика температури Tempe™ і т. ін. Якщо датчик підтримує обидві технології ANT + і Bluetooth, Garmin рекомендує виконати підключення через канал ANT +.

  • Передавання даних про ЧСС на сполучені пристрої Garmin

Наприклад, під час тренування можна надсилати дані про частоту серцевих скорочень з годинника Lily 2 Active на екшн-камеру VIRB® або на велокомп'ютер Edge®, а потім переглядати інформацію на екранах цих пристроїв. Але варто мати на увазі, що передача даних про ЧСС сприяє скороченню часу роботи від батареї.

  • Відстеження ВСР

Розумний годинник Гармін аналізує показання наручного пульсометра під час сну, щоб визначити варіабельність серцевого ритму, тобто зміни інтервалів між серцевими скороченнями. Вже після першого нічного сну ви отримаєте дані про ВСР. Але для отримання найбільш точних результатів (зокрема, середнього показника ВСР за тиждень, який може бути збалансованим, незбалансованим, низьким, поганим) знадобиться не знімати годинник із зап'ястя під час сну протягом трьох тижнів. На дані ВСР впливають багато чинників, зокрема якість сну, харчування, хвороба, алкоголь, зміна часових поясів, стрес, тренування тощо. Знання варіабельності серцевого ритму допоможе власниці годинника Lily 2 Active краще зрозуміти, в якому стані перебуває її здоров'я, чи дотримано балансу між тренуваннями і відновленням, чи не має місця перевтома.

  • Додався компас

Список датчиків, інтегрованих у жіночий годинник Lily 2 Active, поповнився електронним компасом. Він був відкалібрований у заводських умовах, і за замовчуванням передбачено автокалібрування. Якщо внаслідок низки обставин, наприклад, різкого перепаду температур або після переміщення на великі відстані, почнуться збої у вимірах, виробник рекомендує провести ручне калібрування приладу згідно з інструкціями на екрані. Для цього важливо відійти подалі від будівель, ліній електропередач та інших об'єктів, які можуть впливати на магнітне поле.

  • Знімок стану здоров'я

Нова функція Health Snapshot дає змогу протягом 2 хвилин, коли користувачка годинника не рухається, зафіксувати такі показники, як середня частота серцевих скорочень, рівень стресового навантаження та частота дихання. Отже, збирається ключова інформація про загальний стан серцево-судинної системи, якою можна буде поділитися надалі з лікарем.

  • Виявлення денного сну

До статистики сну тепер додаються і дані про денний сон, які впливають на показники відновлення. Детальна інформація про сон доступна до перегляду в обліковому записі Garmin Connect. Також можна переглядати дані про сон безпосередньо на пристрої Lily 2 Active, клацнувши на віджет «Перерви на денний сон», що попередньо встановлений у годиннику. Цей застосунок відображає загальну тривалість денного сну, а також показує, як змінюється показник Body Battery (поточний рівень енергії організму). Передбачена можливість запуску таймера денного сну та встановлення будильника.

  • Функції для гри в гольф

Пакет функцій Lily 2 Active, орієнтованих на заняття на свіжому повітрі, поповнився кількома новими опціями для гольфу, як-от: перегляд відстані до передньої, задньої та середньої частини гріна, розрахунок дистанції до перешкод і вигинів, вимірювання дальності удару (прилад автоматично обчислює точну відстань у ярдах з будь-якої точки на гольф-майданчику), додавання удару вручну, відстеження статистики (історія ударів, рахунок, зведення за раунд) і цифрова карта результатів.

  • Тренер Garmin та адаптивні плани тренувань

Нова для серії Lily функція Garmin Coach дозволяє готуватися до майбутнього забігу за допомогою безкоштовних планів тренувань від професійних тренерів. Щоб знайти відповідний для поставленої перед собою цілі план (наприклад, забіг на 5 км), потрібно увійти в обліковий запис Garmin Connect і відповісти на кілька запитань. Після надсилання плану тренування на годинник у списку міні-віджетів Lily 2 Active з'являється пункт Garmin Coach. Вибраний план адаптується під поточну фізичну форму користувачки і вибудовує графік тренувань, в якому враховується дата запланованого забігу.

  • Розширені показники для тренувань із плавання

У смарт-годинник жіночий Гармін Лілі 2 Актив попередньо встановлено спортивний профіль «Плавання в басейні». Але майте на увазі, що сенсорний екран під час плавання недоступний! Для активації профілю потрібно вибрати зі списку розмір басейну або ввести розмір вручну. Під час тренування розумний годинник автоматично записує відстані та інтервали запливів. Гребки рахуються щоразу, коли рука, на яку надітий годинник, завершує повний цикл. Сума часу для одного запливу та кількості гребків для нього визначає бал Swolf (наприклад, 30 секунд + 15 гребків = 45 балів), що є показником ефективності тренувань у басейні.

  • Гаманець Garmin Pay

Сама собою ця функція безконтактних платежів для лінійки Lily не є новою, але раніше вона була представлена тільки в моделях Classic. А тепер її включили в стандартну комплектацію. Опція Garmin Pay дає змогу оплачувати куплені товари або послуги за допомогою годинника, використовуючи додані в гаманець кредитні або дебетові картки від банків, що беруть участь у програмі. 

  • Збільшився термін служби батареї

У Lily 2 Active використовується літій-іонна батарея. У режимі смарт-годинника вона здатна пропрацювати на одному заряді 9 днів. Це на 4 дні більше, ніж могли запропонувати попередні моделі 2-го покоління Lily. Заряджається пристрій за допомогою зарядного кабелю, який додається в комплекті. Одним кінцем (позначений знаком трикутника) кабель підключається до роз'єму на тильному боці годинника, а другим – до порту комп'ютера USB-C або до адаптера змінного струму. Годинник показує поточний рівень заряду батареї. Коли він досягне 100%, слід відключити гаджет від ЗП. 

Підбиваємо підсумки

Якщо порівнювати версію Active з більш ранніми варіантами годинників серії Lily 2 Garmin і навіть з багатьма фітнес-годинниками від інших брендів тієї ж цінової категорії, видно, що це дуже сильна модель в плані спортивного функціоналу. Вирішальним фактором у її поліпшенні стало додавання вбудованого GPS, що дало змогу значно збільшити пакет спортивних профілів, а також сторінок даних і полів у межах кожного профілю. Маса зведених екранів, які відображаються після закінчення тренування, дуже нагадує годинник Гармін середнього і навіть вищого класу. До речі, точність GPS, за відгуками, відмінна. Майже така ж сама, що й у топових годинників Garmin Fenix 8

Приємне здивування. Мабуть, так можна охарактеризувати домінуючу емоцію в перших коментарях від клієнтів та експертів з бренду Гармін, які з'явилися в Мережі. Багато хто зізнається, що не очікував такої великої кількості нових спортивних функцій від Lily 2 Active. Адже це навіть не самостійна серія годинників, а проміжна підсерія в межах другого покоління Lily.

З того, що все-таки викликало критику, відзначимо використання не найновішого пульсометра Elevate V4 – хорошого датчика і перевіреного часом, безумовно. Тільки ось у Garmin є більш просунута версія пульсометра Elevate V5, яка була представлена ще в червні 2023 року. Чому вибрали не її, загадка. Якби був датчик Elevate V5, годинник міг би підтримувати функцію ЕКГ і відстежувати температуру шкіри на зап'ясті, що в кінцевому підсумку могло б поліпшити відстеження здоров'я жінок. Однак, цілком можливо, модифікований пульсометр ми вже побачимо в третьому поколінні жіночих годинників Lily.

Зазначимо, що моделі Lily 2 Active сумісні зі смартфонами iPhone або Android. З їхньою допомогою можна керувати музикою на телефоні, але в самому годиннику музичного сховища немає. Пристрій може відображати сповіщення зі смартфона, текстові повідомлення та електронні листи, надавати прогноз погоди, дані календаря і не тільки. Це справді дуже розумний годинник із широким арсеналом можливостей, на ознайомлення з якими піде не один день. 

Ну і фінальний акорд у нашому огляді – прийнятна ціна на Lily 2 Active. Вона стартує з 300 доларів, що всього на 20 доларів більше, ніж у Lily® 2 Classic. Як видно, різниця несуттєва, особливо якщо врахувати, скільки закладено в новинку додаткових функцій.

Тож якщо ви плануєте стильний жіночий годинник купити недорого, то ось він – шанс втілити вашу задумку в реальність.